Türkler Makedonya Ya vizesiz gidebilir mi? Türk vatandaşları vize almadan Makedonya’da 60 gün kalabilerler. Turistlik amaçlı olarak Makedonya’ya gidecek Türk vatandaşlarına vize uygulaması yoktur. 2 ay Makedonya’da kalınabilmektedir. Kuzey Makedonya’ya gidecek Türlere 60 gün vizeden muafiyet, Türkiye’ye gelecek Mekadonlara ise 90 gün vizeden muafiyet uygulanır. Makedonya’ya turistik amaçla veya aile ziyareti için gelen vatandaşlarımız, vize almaksızın 2 aya kadar bu ülkede kalabilirler. Bu süreden sonra Makedonya’yı terk etmeleri gerekmektedir. Çalışma vizesi olmayanların, iki ayda bir giriş-çıkış yapsalar dahi, çalışmaları yasaktır. Çalışmak isteyen vatandaşlarımızın çalışma izni almaları gerekmektedir.

Makedonya oturma izni Nasıl Alınır?

Makedonya oturma izni kaç günde çıkar? Yabancı uyruklu bir kişiye çalışma izni verilebilmesi için öncelikle işveren, gerekli belgelerle Makedonya Çalışma Ajansına başvurmalıdır. Çalışma Ajansı 15 gün içerisinde, boş kadronun Makedonya uyruklu çalışanlarca doldurulup doldurulamayacağı konusunda görüş bildirir. Bir diğer deyişle, Makedonya makamları, sözkonusu iş için yabancı birisinin işe alınmasının gerekli olup olmadığını takdir edecektir. Çalışma Ajansının olumlu görüşü alındığında, işveren ile yabancı arasında sözleşme imzalanır. Çalışma Ajansı, yabancıya sözleşmeyi de içeren başvuru dosyasının onaylı örneğini verir.

Türklere Makedonya'da Nasıl Çalışma İzni Alınır

T.C. vatandaşları, başvuru dosyasına gerekli belgeleri ekleyerek, Makedonya’nın İstanbul veya Ankara’daki temsilciliklerine başvurur. İstenen belgeler aşağıda sunulmuştur:

  • Çalışma Ajansınca verilen izin
  • Geçim kaynaklarını gösteren belgeler
  • Kişinin ikamet edeceği yeri gösteren belgeler
  • Sağlık sigortasına dair belgeler
  • Adli sicil belgesi
  • Makedonya’da kalınacak süreyi en az 3 ay aşan geçerliliği olan pasaport

İş kurmak için gelenler, öncelikle şirketin kaydını yaptırdıktan sonra aynı şekilde Türkiye’deki Makedonya Büyükelçiliği/ Başkonsolosluğunda vize başvurusunda bulunmalı, işlemler sonuçlanıncaya kadar Makedonya’da çalışmamalıdır.

Çalışma izin ücreti 30 Avro’dur.

Çalışma izni yine Makedonya dışındaki temsilciliklerden verilecektir. Ayrıca, çalışma izni alınıncaya kadar çalışmak yasaktır. Başvuruda eksik belge olmadığı takdirde sürecin en fazla 60 gün sürmesi öngörülmektedir.

Çalışma izni bulunan yabancının aile mensupları oturma izni alabilirler. Bu yöndeki başvurular da Makedonya Büyükelçiliğine/Başkonsolosluğuna yapılmalıdır. Oturma izninin uzatılması için Makedonya İçişleri Bakanlığına başvurulmalıdır.

Türklere Makedonya’da Nasıl Çalışma İzni Yapılır?

Bir cevap yazın