Çin Halk Cumhuriyetinde oturma izni almak isteyen Türk vatandaşlarının izleyeceği yollaru şu şekildedir; Çin’de oturma izni almak isteyen Türklerin öncelikle bir iş davetiyesi alması gereklidir. Bu davetiye özellikle yerel belediyeden onaylı olmalıdır. Çin Halk Cumhuriyetinden davetiye alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları oturma izni başvurusunda bulunabilir. Alınan davetiye ile Türkiye’de Çin Konsolosluğuna müracaat edilir.
Çin Halk Cumhuriyeti C Vizesi Alma
Çin mürettebat vizesi (C vize) uluslararası ulaşım araçlarını kullanan yabancı mürettebat için verilir: uçak, tren, gemi, sınır ötesi ulaşım faaliyetlerinde bulunan motorlu taşıt sürücüleri ve gemi personelinin birlikte seyahat ediyorlarsa aile bireyleri.
Çin Halk Cumhuriyeti D Vizesi
Çin’de sürekli oturma izni alacak kişiler (Çin’e girdikten sonra 30 gün içerisinde ikamet başvurusunda bulunulmalıdır.)
Çin Halk Cumhuriyeti F vizesi başvurusu
Karşılıklı değişim, ziyaret, araştırma ve benzeri amaçla Çin’e gidecek kişilerin başvurduğu vize tipi.

Çin Halk Cumhuriyeti L vizesi
Turist vizesi alarak grup Çin’e gidecek kişilerin başvurduğu vize.
Çin Halk Cumhuriyeti M vizesi
Ticari faaliyetlerde bulunmak amacıyla Çin’e gidecek kişilerin başvurduğu vize tipi
Çin Halk Cumhuriyeti Q1 Evlillik Vizesi
Aile birleşimi için başvurulan vize türü, Çin vatandaşının aile bireyi. Çin’de sürekli oturma izni olan yabancıların aile bireyleri; mesela eş, anne, baba, çocuk, çocukların eşleri, kardeş, babaanne, anneanne, dede, torun, eşin ailesi (Çin’e e girişten sonra 30 gün içerisinde ikamet başvurusu yapılmalıdır.)
Çin Halk Cumhuriyeti Q2 Vizesi
Çin’e kısa süreli ziyaret amaçlı giriş (180 günden az); Ziyaret amacıyla, Çin’de yaşayan Çin vatandaşlarının akrabaları ve süresiz olarak Çin’de otuma iznine sahip olan yabancı uyruklu kişilerin akrabaları için verilen vize tipi.
Çin S1 vizesi alma
Ziyaret amacıyla Çin’de uzun süreli kalma (180 günden fazla); Ziyaret amacıyla Çin’de çalışan, öğrenim gören, ikameti olan yabancı uyrukluların eşleri, anne babaları, onsekiz yaşından küçük çocukları ve eşlerinin anne-babası ve başka özel işler için Çin’e gitmesi gereken kişiler. (Çin’e girdikten sonra 30 gün içerisinde ikamet başvurusunda bulunulmalıdır.)
Çin S2 Vizesi Açıklaması
Ziyaret amacıyla, Çin’de kısa süreli kalma (180 günden az); Çin’de çalışan, öğrenim gören, ikameti olan yabancı uyrukluların eşleri, çocukları, çocuklarının eşleri, anne babaları, ve eşlerinin anne-babası, kardeşleri, torunları ve başka özel işler için Çin’e gitmesi gereken kişilerin başvurduğu vize türü. Çin’e sağlık amacıyla gidecek hasta ve ona refakatçi olmak amacıyla gidecek kişilerin başvurduğu vize tipi. (Bir hasta için en fazla iki kişi refakatçi vizesi başvurusunda bulunabilir: Eşler, anne-baba, evlat, evladın eşleri, kardeşler, anneanne, babaanne, dede, torun, eşin annebabası)
Çin’de ikametizni alma teknikleri
Çin’de ikamet izni almak için davetiye gerekmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti’ne gidecek olan Türklerin vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Çin Türk Vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Umuma mahsus pasaportu olan Türk vatandaşlarının, ÇHC’ne gitmeden önce Çin temsilciliğinden vize almaları gereklidir. Çin yerine Hong Kong ile Makau’ya seyahat eden Türkler vizeden muaftır. Çin Halk Cumhuriyetinde ikamet izni başvurusu yapmak için ülkeye girişte belirli işlemler yapmöanız gerekmektedir.

Yalnız dikkat edilmesi gereken bir konuda ludur; Hong Kong ve Makau’dan ÇHC anakarası için vize almak mümkün değildir. Türk vatandaşlarının Çin’e girişlerde ikamet ettikleri adresleri Çin Halk Cumhuriyetinin Kamu Güvenliği Müdürlüğü’ne bildirmeleri şarttır.