Türk vatandaşı Danimarka’da nasıl çalışma izni alabilir. Danimarka’da çalışacak Türkler için neler yapılması gerekmektedir. Kaçak olarak Danimarka’ya girenler çalışma imkanına sahipmidir? Danimarka’da Türk vatandaşları resmi olarak nasıl çalışabilirler? Danimarka’da çalışma izni şartları nelerdir? Danimarka’da ikamet ve çalışma izni hangi yollarla alınmaktadır.

Danimarka çalışma izni nasıl alınır?

 Danimarka’da, başka bir şirketle bağı olmayan yeni bir şirket kurulması durumunda, bir kişi sermayenin tümüne sahip olabileceği gibi, bu kişinin Danimarka’da yerleşik olması gibi bir şart da aranmamaktadır. Ayrıca bu durumda, şirketin profesyonel yöneticisinin (manager) – ki bu kişinin sermayedar olması gibi bir koşul bulunmamaktadır- Danimarka vatandaşı veya Danimarka’da yerleşik olması gibi bir şart da yoktur.Bu ülkede bir şirketin şubesinin, ofisinin açılması durumunda ise, şirketin yöneticisinin Danimarka vatandaşı olması veya Danimarka’da, bir Nordik ülkesinde ve/veya bir AB ülkesinde yerleşik olması şartı aranmaktadır. Bu şartla ilgili, Danimarka İş ve Sanayi Bakanlığı’nın vereceği özel izin tek istisnai durumu oluşturmaktadır. Bu itibarla, Danimarka’da ofis veya şube açmak isteyen işadamlarımız ile firmalarımızın, Danimarkalı veya bir AB/Nordik ülkesi vatandaşı olan bir yönetici bulmaları gerekmektedir.

Danimarka Türkiye'den işçi alıyor mu?

Danimarka’ya çalışmak için nasıl gidilir?

Bu ülkede kurulan bir şirkette, ofis veya şubede çalışmak üzere, Danimarka’da Türkiye’den eleman bulundurulması durumunda (bu kişi şirketin sahibi de olabilir), işin niteliği ve devamı açısından bu kişinin Danimarka’da bulunması gerektiği konusunda bu ülkenin yetkililerinde kanaat oluşturulduğu takdirde, bu kişiler için (normal koşullarda bir, ancak şirketin ölçeğine ve bulunduğu sektöre göre en fazla iki veya üç kişi) 6 aylık veya en fazla 1 yıllık çok girişli vize verilmektedir. Vizenin bitimini takiben ise, bu kişinin gerçekten şirketin faaliyetleri açısından önemli bir rol oynadığı ve firmanın gerçek anlamda ticari faaliyette bulunduğu kararına varıldığı takdirde, bu kişilere, şirket faaliyetini sürdürdüğü sürece Danimarka’da çalışma veya oturma hakkı tanınmaktadır. Bu noktada, şirketin sahibinin Danimarka’da bulunma konusunda talebi olması halinde, bu kişiye yukarıda belirtilen ve ilk aşamada yararlandırılan 6 aylık veya 1 yıllık çok girişli vizenin verilmemesi durumunun hemen hemen hiç ortaya çıkmadığının belirtilmesinde fayda vardır.

Danimarka Türkiye’den işçi alıyor mu?

Danimarka’da şirket kurulması, ofis veya şube açılması aşamasında bir avukatlık veya danışmanlık bürosu ile çalışma zorunluluğu olmamakla birlikte, ileride ortaya çıkabilecek bazı aksaklık, eksiklik ve sorunlarla hiçbir şekilde karşılaşılmamasının garanti altına alınması açısından, bir avukatlık bürosu ile çalışılmasında yarar görülmektedir.

Danimarka işçi ve mühendis ücretleri hususunda şu bilgilerin paylaşılmasında fayda görülmüştür: Danimarka Mühendisler Odasına (https://english.ida.dk/policy) göre yeni mezun bir mühendisin Danimarka’da başlangıç maaşı 33.000 Danimarka kronu seviyesinde olup, kişinin alt yapısı, tecrübesi ve niteliklerine göre bu ücret artarak yükselebilmektedir. Söz konusu ücretin içerisinden % 38 – %60 oranında gelir vergisi kesintisi olmaktadır. Ama bu vergi oranı kişinin mal varlığı, ek iş yapıp yapmadığı ve yıllık toplam gelirine göre artarak değişebilmektedir. 

Danimarka Türk Vatandaşlarına Çalışma İzni Veriyor Mu?

Bir cevap yazın