Sigara bütün vücuda ağır hasarlar verir. Zaten aldığınız bütün paketlerin üzerinde nelere sebep olduğu yazılıdır. Bu yazımızda sigara içenler koah hastası olur mu? Sorusuna cevap niteliğinde olacaktır. Sigara içenlerin büyük bölümü maalesef koah hastası olur. Yok ben az içiyorum, ben gencim beni etkilemez, ben spor yapıyorum gibi aldatıcı sebeplere bel bağlamayın. Bir nefes almanın ne kadar zor olduğunu anlamanız için çevrenizde bir koah hastasını ziyaret ederek bakınız – görünüz.

Sigara insanı nasıl koah hastası yapar?

Sürekli sigara içmek veya az içmek farketmez belirli bir süre sonra orta yaşın sonlarında koah hastalığının belirtileri başlar. Nefes darlığı, zayıflama, yorulma, kirli havalarda fenalaşma gibi sebeplerle sigaradan dolayı koah hastası olabilirsiniz. Nefes alırken ciğerlerinize binlerce çivi batar gibi hissedersiniz. Makineye bağlı yaşarsınız nefes alamama krizleri başlar. Büyük küçük demeden şimdi bir adım at ve sigarayı bırak. Bütün vücudu çürüten bu ve benzer sigara zararlarından emin olmak için sigarayı bırak; sağlıklı yaşa, spor yap.

Sigara içenlerde koah hastalığı belirtileri

koah hastalığı belirtileri

Sigara içenler az veya fazla fark etmez özellikle 40 yaşın üzerinde olanlar belirli periyotlarla hasteneye müracaat ederek test yaptırmalı. Koah hastalığı çok uzmanların bildirilerine göre çok sinsi ilerleyen ve ciğerleri bitiren bir süreçle devam eder. Sigarayı bırakmış olsanız bile belirli aralıklarla kontrol sağlanmalıdır. Şimdi bir kadar ver sigarıyı bırak ve ALO 182 ‘yi arayarak bir sağlık kuruluşuna git.

KOAH’lı bir hastanın şikayetleri nelerdir?

KOAH’da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Sigara içen kişiler öksürük ve balgamı kanıksarlar ve bu nedenle doktora başvurmazlar. Nefes darlığı nedeniyle fizik aktivitede azalma ortaya çıkar. Eforda nefes darlığı çeken kişi, yol yürümek istemez, günlük işlerini azaltır, markete gitmeye çekinir ve zamanla evden çıkmamayı tercih eder hale gelir. Bu şekilde giderek artan fiziksel aktivite azalması, hastanın yaşam kalitesini bozarak hastalığın ilerlemesine neden olur, sakatlık ve ölüme yol açar.

Yirmi yıl boyunca izlenen KOAH’lı olgularda haftada iki saat ve daha fazla yürüyüş yapan hastalarda hem KOAH nedeniyle hastaneye başvurularda hem de bu hastalık nedeniyle ortaya çıkan ölüm oranlarında %30-40 azalma saptanmıştır. Bu nedenle, hem bu hastalığın önlenmesi hem de ilerlemesinin engellenmesinde ‘fiziksel aktivitenin arttırılması gerekmektedir.

KOAH tanısı nasıl konur?

KOAH’ın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konabilmektedir. KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle, 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve/veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp ”nefes ölçüm testini” yaptırması gerekir.

KOAH’ın tedavisi varmı?

KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bunun dışında, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması; hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır. Yeterli bir fiziksel aktivite için ağır egzersizlere gerek yoktur, haftanın çoğu günleri yapılan orta yoğunluktaki fiziksel aktivite yeterlidir. Herkesin yapabileceği bir aktivite olan yürüyüş, düzenli fiziksel aktivitenin sağladığı hemen tüm yararları sağlayabilmektedir.

KOAH Hastalığı Nedir?

KOAH [Kronik (Müzmin) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı] nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır.  

Sigara İçenler KOAH hastası olur mu?

Sigara İçenler KOAH hastası olur mu?” üzerine 5 düşünce

Bir cevap yazın