Deprem Sismik İzolatörü Ne İşe Yarar Neden Kullanılmalıdır? Bu ürünler depreme karşı geliştirilen etkili bir sistemdir bu sayade bütün yapı depremin yıkıcı etkisinden korunabilir. Yapıda uygun görülen kata, kolonlara veya betorname perdelere yerleştirilen sistemler, deprem ile yapı arasındaki direkt teması kesiyor. Deprem anında yatay olarak hareket eden izolatöler, yumuşak ancak büyük salınım yaparak depremin sarsıntı gücünü emiyor ve o sırada bina içerisinde bulunanlar neredeyse depremi hissetmiyor. Normalde bir yapı kendi ağırlığıın onda biri kadar yük taşırken, bu sisteme sahip yapılar bu değerlerin üzerine çıkabiliyor. Sarsıntı yoğunluğunu yüzde 80’e kadar azaltan sismik izolatörler; kimyasallar, pas, nem ya da güneş ışınları gibi yıpratıcı durumlara karşı korunaklı ve ortalama 60 yıl kullanılabiliyor.  

Sismik Deprem İzolatöreleri Nerelerde Kullanılır?

Deprem İzolatörlerinin genel olarak kullanım alanları şu şekilder; Konut ve binalarda, Ofislerde, Hastahanelerde, Tarihi binalarda, Kamu binalarında, Sanayi ve Endüstri yapılarında, Köprülerde, Yüksek katlı binalar gibi yapılarda kullanılır. Deprem anında nasıl bir etki eder? İnce kauçuk tabakalar ve çelik plakalar sırasıyla katmanlanarak düşey doğrultuda yüksek ve yatay yönde düşük rijitlik sunan bir performans sergiler. Düşeyde binayı destekleme ve yatayda deprem sarsıntısını sönümleme kabiliyetine sahiptir. İzolatörün düşey rijitliği yapının ağırlığını güvenle taşırken, yatay yöndeki elastik davranış yeteneği deprem sarsıntısını binadaki yavaş salınımlara dönüştürür.

Deprem Sismik İzolatörü Ne İşe Yarar Neden Kullanılmalıdır

Deprem Sismik İzolatörünün en önemli katkısı yeni olan deprem bölgesindeki şehir hastanelerinde görülmüştür. Sismik izolatör kullanan binalar deprem için daha az tehlike arz etmektedir. Elbette bir binada sismik izolatör varsa bu bina sağlamdır, yoksa değildir demek mümkün değildir. Ülkemiz deprem kuşağında bulunuyor, yönetmelikler bunlara göre hazırlanıyor. Konutun yapılacağı zemin çok önemlidir. İyi bir zemin etüdünden sonra sismim izolatör kullanımı ile daha sağlam binaların kuruluacağı kesindir.

Deprem izolatörü neden yapılır?

Bir cevap yazın