Kırgızistan ile Türkiye arasında karşılık vize muafiyeti vardır. Kırgızistan vatandaşları Türkiye’ye vize almadan gelebilir ve 90 gün kalabilirler. Aynı şekilde Türk vatandaşlarıda Kırgızistan’a vizesiz 90 gün gitme ve kalma hakkı tanımaktadır. 

Bağımsızlığını kazandığı tarihten itibaren diğer Orta Asya devletleri gibi Başkanlık sistemi ile yönetilmiş olan Kırgızistan’da, Nisan 2010’da başlayan halk hareketiyle Cumhurbaşkanı Bakiyev görevden uzaklaştırılmış ve muhalefet lideri Roza Otunbayeva öncülüğünde yeni bir anayasa hazırlanmış, 7 Haziran 2010 tarihinde kabul edilen yeni anayasa ile parlamenter sisteme geçilmiştir.

Siyasi geçiş süreci çerçevesinde 30 Ekim 2011 tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini % 62,52 oy oranı ile ilk turda Başbakan Almazbek Atambayev kazanmış ve 1 Aralık 2011 tarihinde düzenlenen, 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün de iştirak ettiği devir-teslim töreniyle Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmiştir.

Kırgızıstan Türkiye Arasında Vize Uygulaması

eni Anayasa ile birlikte bir kimsenin birden fazla dönem Cumhurbaşkanı seçilmesinin önüne geçilmiştir. Cumhurbaşkanlığı seçimleri 6 yıl arayla yapılmaktadır. Parlamenter yapıya rağmen Cumhurbaşkanı en güçlü siyasi aktördür.

Türkiye, 16 Aralık 1991 tarihinde Kırgız Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuş ve iki ülke arasında 29 Ocak 1992 tarihinde Kırgızistan’la diplomatik ilişki tesis edilmiştir. 1992 yılı içerisinde karşılıklı olarak Bişkek ve Ankara’da Büyükelçilikler açılmıştır. 

Türkiye ile Kırgızistan arasındaki 2011 yılında stratejik ortaklık seviyesindeki ilişkiler başta siyasi, ekonomik/ticari, askeri, kültür/eğitim, sağlık, ulaştırma alanlarında olmak üzere çok boyutlu sürdürülmektedir. İki ülke Cumhurbaşkanları tarafından 1997 yılında imzalanan “Ebedi Dostluk ve İşbirliği Anlaşması”, 1999 yılında yayımlanan “Türkiye ve Kırgızistan: Birlikte 21. Yüzyıla” bildirisi ve 2011 yılında imzalanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) Kurulmasına İlişkin Ortak Açıklama, bugünkü stratejik ortaklığımızın temel belgelerdir. 

Cumhurbaşkanı Ceenbekov, 9-11 Nisan 2018 tarihlerinde ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştirmiş, ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın yemin törenine iştirak etmek üzere 9 Temmuz 2018 tarihinde ülkemizi ziyaret etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız ise, ikili resmi ziyaret gerçekleştirmek, YDSK 4. Oturumu’na eşbaşkanlık etmek, 3. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılışına katılmak ve Türk Konseyi 6. Zirvesi’ne iştirak etmek amacıyla 1-3 Eylül 2018 tarihlerinde Kırgızistan’ı ziyaret etmiştir.

Cumhurbaşkanı Ceenbekov 29 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Havalimanı’nın açılış törenine katılmak üzere ülkemizi ziyaret etmiştir. Son olarak, Sayın Cumhurbaşkanımız Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov ile 7. Türk Konseyi Zirvesi vesilesiyle Bakü’de 15 Ekim 2019 tarihinde görüşmüştür. Kırgızistan Başbakanı Abılgaziyev, Kudüs konusunda 18 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul’da topladığımız İİT Olağanüstü Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere ülkemizi ziyaret etmiştir. 

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Çingiz Aydarbekov 7 Mayıs 2019 tarihinde ülkemize bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Bu vesileyle Ortak Stratejik Planlama Grubu (OSPG) 3. Toplantısı Ankara’da düzenlenmiştir. Kırgız Meclisi Başkanı Dastanbek Cumabekov, TBMM eski Başkanı Sayın Binali Yıldırım ile, 8 Ağustos 2018 tarihinde Ankara’da, 8 Ekim 2018 tarihinde Avrasya Meclis Başkanları Üçüncü Toplantısı marjında Antalya’da ve 20 Kasım 2018 tarihinde TÜRKPA 8. Genel Kurulu marjında İzmir’de görüşme yapmıştır. TBMM eski Başkanı Sayın Binali Yıldırım, 6-7 Aralık 2018 tarihlerinde Bişkek’e bir ziyaret gerçekleştirmiştir.

Kırgızıstan Türkiye Arasında Vize Uygulaması

Bir cevap yazın