Yasadışı yollarla Türkiye’den çeşitli canlıların kaçırılması olaylarına rastlanmaktadır. Ülkemizden bazı yerli işbirlikçilerinde desteği ile bazı önemli hayvan ve canlı türlerinin kaçırılması olayları bilinmektedir. Türkiye’den hayvan kaçırmanın cezaları vardır. Bu tür işlerimlerin kanunda yeri vardır. Ülkemizin canlılarını koruyorum, kaçak hayvanların ve bazı canlıların yurt dışına kaçıırlmasına engel olalım.

Türkiye’den Hangi Hayvanlar Kaçırılmaktadır?

  1. Böcekler
  2. Kelebekler
  3. Bitkiler
  4. Kuşlar
  5. Sürüngenler (yılan, kaplumbağa, kertenkele, vb)
  6. Çift yaşamlılar (kurbağa, vb)
  7. Yumuşakçalar (salyangoz, vb)

5607 sayılı kanuna göre canlı hayvanların yurt dışına kaçırılması suçtur.

Hayvanlar neden yurt dışına kaçırılır?

Geçmişten beri bazı canlıların kendileri, parçaları (boynuz, tüy, tırnak, diş, yumru, vb) veya türevleri (deri, zehir, uçucu yağlar, vb) endüstriyel
kullanım, pet (ev hayvanı) veya koleksiyon gibi amaçlarla doğrudan ticarete konu olmuştur. Günümüzde ise gelişen moleküler biyoloji teknikleri, canlıların kendilerinden ya da parçalarından ürün veya hizmet elde edilmesine imkan tanımıştır. Böylece yabani canlılar ve onların sahip olduğu genetik kaynaklar tıp, endüstri, madencilik, çevre, balıkçılık, ormancılık, hayvancılık, tarım gibi çeşitli sektörler için hammadde haline gelmiştir.

türkiyeden en çok kaçırılan canlılar

Bitkilerin, ilaç, gıda, kozmetik sanayiinde ve süs bitkisi olarak kullanılmak üzere doğrudan ticareti yapıldığı gibi; yeni tarım çeşitleri, ilaç veya başka bir sanayi ürünü geliştirmek amacıyla araştırma materyali veya genetik kaynak olarak da bitkiler kullanılmaktadır. Böcekler sıcak, soğuk, radyasyon gibi ekstrem koşullara direnç, antibiyotik direnci (yeni nesil antibiyotiklerin geliştirilmesinde) gibi bazı özellikleri ile birçok farklı sektörde kullanım alanı bulmaktadır. Ayrıca karmin maddesinden dolayı renklendirici olarak kozmetik, ilaç, gıda, sanayi ve boyacılıkta da kullanılmaktadırlar. Kelebekler genel olarak koleksiyonculara satılmak üzere ticari amaçla kaçırılmaktadır. Sürüngenler (yılan, kertenkele, keler, vb) tıp, kozmetik, tekstil gibi pek çok sanayi dalında kullanılmaktadır. Bu türler zehirleri, derileri ve yumurtaları için kaçırılmaktadır.
Çiftyaşamlılar (kurbağa, semender vb.) ve yumuşakçalar (salyangoz, vb) gıda, süs eşyası, kozmetik, ilaç amaçlı ve pet (ev hayvanı) olarak ticari kullanımı olan canlılardır.

Kuşlar ve özellikle gündüz yırtıcıları koleksiyon, bilimsel çalışmalar ve ticaret kapsamında kaçırılmaktadır. Biyokaçakçılık vakalarında en sık aşağıdaki ülkelerin vatandaşları ile karşılaşılmaktadır:

Türkiye’den En Çok Hayvan Kaçıran Ülkeler

  1. Rusya
  2. Çek cumhuriyeti
  3. Fransa
  4. Almanya
  5. Avusturya
  6. İsveç
  7. Hollanda
  8. İspanya
  9. Danimarka
  10. Belçika
  11. Romanya
  12. İsviçre
  13. Macaristan
  14. Japonya
  15. İsrail
  16. Suriye

Türkiye’den Kaçırılan Hayvanlar

Bir cevap yazın