Yabancı uyruklu çalışma belgesi nasıl alınır?, Yabancılara çalışma izni almak kaç para?, Calisma izni ne kadar?, Yabancı uyruklu çalışma izni kaç günde çıkar?, yabancı çalışma-izni nasıl alinir, Yabancı çalışma izni için gerekli evraklar, yabancı çalışma izni nasıl alınır, Yabancılara çalışma izni alma kaç para, Yabancı bakıcı çalışma izni, Çalışma izni SORGULAMA, Yabancı işveren çalışma izni başvurusu.
Yabancıların Çalışma İzni Başvurusu
Türkiye’de yaşayan yabancı olarak çalışmaya başlamadan önce çalışma izni almanız gerekmektedir. Ancak, mülteci veya ikincil koruma statüsü aldıysanız, bu statüyü aldığınız tarihten itibaren bağımlı veya bağımsız olarak çalışabilirsiniz. Çalışma izni Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilmektedir. Başvuru yurtiçi ve yurtdışından olmak üzere iki türlü yapılmaktadır. Hem yurtiçi hem de yurtdışı başvurular bir işyeri veya işletme üzerinden yapılmaktadır. Türkiye’ye çalışma amacıyla gelecekseniz bulunduğunuz ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliğine giderek başvuruda bulunmalısınız. Temsilciliğe başvuru amacıyla gittiğinizde Türkiye’de çalışacağınız işyeri veya işletmeye yaptığınız iş sözleşmesini ibraz etmeniz gerektiğini unutmayınız. Başvuruda bulunduktan sonra tarafınıza verilecek referans numarası Türkiye’de çalışacağınız işyeri veya işletmeye iletilecek ve sizin adınıza başvuruda bulunması istenecektir. Bu adımdan sonra işyeri veya işletme online sistem üzerinden sizin adınıza başvuruda bulunabilecektir.
Oturma izni olana çalışma izni yapılır mı?
Ülkemizde ikamet sahibi olarak bulunuyorsanız en az 6 ay süreli geçerli ikamet izniniz olması durumunda, uluslararası koruma başvuru sahibi iseniz başvuru üzerinden 6 ay geçtikten sonra, şartlı mülteci veya geçici koruma sahibi iseniz kimlik düzenlenmesinin üzerinden 6 ay geçtikten sonra çalışma izni başvurusu hakkı kazanmaktasınız. Süre koşulunu yerine getirmeniz durumunda, çalışacağınız iş yeri veya işletme online sistem üzerinden sizin adınıza başvuruda bulunabilecektir. Geçici koruma kapsamında olup sadece mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışacaksanız doğrudan bulunduğunuz ildeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne giderek şahsen başvuruda bulunabilirsiniz.
Türkiye’de Yabancılara Çalışma İzni Alma
- Çalışma izni bulunmayan yabancıları çalıştıran işverenlere her bir yabancı için ayrı olmak üzere idari para cezası verilmektedir.
- Çalışma iznine başvurabilmeniz için işverenle aranızda iş sözleşmesini imzalamış olmanız gerekmektedir.
- Çalışma iznine başvururken ödenmesi gereken harç ve ücretler işverenin sorumluluğundadır ve işveren bunların ödenmesini sizden talep edemez ve sizi zorlayamaz.
- Çalışma izniniz için yenileme başvurusunda bulunduğunuzda, mevcut çalışma izni süresinin bitiminden itibaren 45 güne kadar aynı iş yerinde ve aynı işte çalışabilirsiniz.
- Geçici koruma sahibi ve çalışma izni sahibiyseniz ve geçici korumanız sona ererse çalışma izniniz de başka bir işleme gerek kalmadan sona erer.
- Geçici koruma sahibiyseniz ve ikamet iliniz dışındaki bir ilde çalışmak istemeniz durumunda bulunduğunuz ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğüne giderek izin almalısınız.
- İş hayatında hem işverenin hem de işçinin hak ve sorumlulukları bulunmaktadır. Çalışma izni alarak bir işverenin yanında çalışan yabancı, Türk vatandaşı ile aynı haklara ve sorumluluklara sahiptir.
- Türkiye’de uluslararası koruma statüsü başvuru sahibi veya şartlı mülteci iseniz sadece ikamet ilinizde çalışabilirsiniz. Başka bir ilde çalışmak istemeniz durumunda, bulunduğunuz ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğüne giderek izin almalısınız.
Yabancılar Türkiye’de Nasıl İş Bulabilir?
Türkiye’de iş aramaya ilişkin çok sayıda yol bulunmaktadır. İş bulma ihtimalinizi arttırmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz; ‣ Arkadaş, komşu ve aile üyelerini iş aradığınız konusunda bilgilendirebilirsiniz, ‣ İnternetten iş ilanlarını takip edebilir ya da insan kaynakları sitelerine üye olabilirsiniz. ‣ Gazetede yer alan ilanları takip edebilirsiniz. ‣ İş bulma konusunda danışmanlık hizmeti veren şirketlere kayıt olabilirsiniz. ‣ Kurum veya işletmelere doğrudan başvuruda bulunabilirsiniz. ‣ En güvenli yollardan birisi olan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) sistemine kayıt olarak iş bulma ihtimalinizi artırabilirsiniz.
Yabancıların İş Bulacağı Yerler Neresidir?
İŞKUR, iş arayan kişilerin iş bulma ve işe ilişkin eğitimleri gibi konularda işlemlerini gerçekleştiren resmi kurumudur. İŞKUR sistemine Türk vatandaşlarının yanı sıra yabancılar da dâhil olabilmektedir. Yabancı kimlik numarası sahibiyseniz İŞKUR internet sitesi üzerinden veya ilinizde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü aracılığıyla kayıt olarak İŞKUR’un sağladığı hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Ülkemizde geçici koruma ile kalmaktaysanız, geçici koruma ile en az 6 ay süre dolduktan sonra İŞKUR tarafından düzenlenen kurs ve programlara katılabilir ve bu kapsamda iş yerinde mesleki eğitim ve işbaşı eğitimi görebilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için 444 75 87 numaralı telefonu, ALO 170 danışma hattını arayabilir veya www.iskur.gov.tr internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Çalışan Yabancının Hakları Nelerdir?
Çalışma hayatında hiç kimse dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri hususlardan dolayı size ayrımcılık yapamaz. ‣ Hiç kimse sizi zorla çalıştıramaz. ‣ İşveren tüm işçiler gibi sizin de sigortanızı yaptırmak zorundadır. ‣ Emeğiniz karşılığında hak etmiş olduğunuz ücreti, işveren size ödemek zorundadır. Ödenmemesi durumunda başvuruda bulunarak ya da dava yoluyla işvereni zorlayabilirsiniz. ‣ İşveren, hak etmiş olduğunuz yıllık izinlerinizi kullanmanızı engelleyemez. Ayrıca, işveren size haftada en az 24 saat kesintisiz izin vermek zorundadır. ‣ İşveren iş sağlığı ve güvenliğinizi sağlayacak önlem ve tedbirleri almak zorundadır. ‣ Sendika üyesi olma hakkınız bulunmaktadır. ‣ Hem siz hem de işvereniniz bildirim sürelerine uymak şartıyla sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir. ‣ İş sözleşmesinin işvereniniz veya haklı gerekçelerle sizin tarafınızdan sözleşmenin feshedilmesi durumunda kıdem tazminatı hakkınız bulunmaktadır. (İşverenin sözleşmeyi haklı nedenlerle feshetmesi durumunda kıdem tazminatı alamayabilirsiniz. Hangi sebeplerin haklı gerekçe sayıldığı hakkında daha detaylı bilgi almak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ait ALO 170 danışma hattını arayabilir veya www.ailevecalisma.gov.tr internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.) ‣ Türkiye’de yabancıların çalışmasının yasak olduğu bazı meslekler bulunmaktadır. Hangi mesleklerin yabancılar için yasaklandığı hakkında detaylı bilgi için www.ailevecalisma.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.