Ülkemize yasal olmayan yollarla giriş yapan yabancıların turizm amaçlı ikamet izni almaları söz konusu değildir. Oturma izni başvurusu yapılabilmesi için resmi yollarla ülkeye giriş şartı aranmaktadır. Lakin bazı durumlarda kaçak giren yabancılar ikamet izni / sığınma / insani ikamet / mülteci / evlilik yolu ile oturum alabilirler. Kaçak olan yabancı ülkenin vatandaşı kişilerin durumuna en uygun başvuruyu il göç idareleri aracılığı ile yapmaları gereklidir.

Kaçak olan yabancılara oturma izni alınabilir mi?

  • Yurdumuza kaçak giren veya çeşitli sebeplerle vize ihlali yapan yabancılar insani ikamet başvurusu yapabilirler. İnsani ikamet izni diğer ikamet izinlerinin verilmesindeki şartlar aranmadan, Bakanlığın onayı alınması ve en fazla birer yıllık sürelerle olmak kaydıyla, valiliklerce verilmektedir. Başvuruların bizzat İl Göç İdarelerine yapılması gerekmektedir.
  • Büyük illerin dışında kalan bazı illerde göç idaresi sığınma başvrusu kabul etmektedir. Amacına uygun başvuru yapılırsa sığınma yolu ile 99 ile başlayan kimlik alınabilir.
  • Evlilik yolu ile kaçak olan yabancılar ikamet izni alabilerler. Türkiye’de kaçak olanlar brekarlık belgesi alarak evlilik yapabilmekteler.
  • Mülteci kapsamına girenler oturma izni başvurusu yapabilir. Bulunduğu illerde göç idaresi kabul ederse belirli aralıklarla imzaya giderler.
  • Suriyeli, Afgan, Türkmen mültecilere çalışma izni yapılabilmektedir. (Belirli koşullar sağlandıktan sonra)

Kaçak olan yabancılar oturma, ikamet, evlilik şartları için 157 yi arayarak bilgi alabilirler.

Kaçak yabancılara ikamet izni alınır mı?

Kaçak yabancılara ikamet izni alınır mı?” üzerine 2 düşünce

Bir cevap yazın