Giresun ili Karadeniz bölgesinde bulunmaktadır. Giresun 6934,00 km 2 yüz ölçümüne sahip olan “Yeşil Giresun” olarakta bilinen bir şehirdir. 2021 yılı itibari ile nüfusu 317900 civarındadır. Giresun’un 15 ilçesi ve 552 tane köyü bulunmaktadır. En önemli geçim kaynağı ise fıkdık olarak bilinir en kaliteli fındıklar Giresun’da yetişir. Giresun merkezi ve bazı ilçeleri Karadeniz kıyısında yer alır. Giresun halkının büyük çoğunluğu yaz aylarında yaylalara çıkmaktadır. Ayrıca Giresun’da kıyıya yakın yerleşim olmayan bir ada bulunmaktadır.

Giresun’a bağlı ilçe isimleri

  1. Alucra
  2. Bulancak
  3. Çamoluk
  4. Çanakçı
  5. Dereli
  6. Doğankent
  7. Espiye
  8. Eynesil
  9. Görele
  10. Güce
  11. Keşap
  12. Piraziz
  13. Şebinkarahisar
  14. Tirebolu
  15. Yağlıdere

Giresun Tarihi Hakkında Bilgiler

Giresun, Anadolu´nun kuzeydoğusunda, yeşille mavinin kucaklaştığı Karadenizin inci kentlerinden birisidir. Şehir, denize doğru uzanan yarımadanın üzerinde yer almaktadır. Yarımadanın karşısında Karadenizin tek adası olan Giresun Adası (Aretias), kentin bir kolyesi gibi durmaktadır. Yapılan tarihi incelemeler neticesinde M.Ö. 2000 yıllarından beri bölgede Türk varlığının olduğu bilinmektedir.

Giresun kış resimleri

M.Ö. 7.y.y.da İskitlerin Karadenize göç etmesi ile Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmişlerdir. Bu bölgede Oğuz boylarından Yazır, Döğer, Avşar, Karkın, Halaç´ların; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun, Kıpçak Türklerinin yerleşimi mevcuttur.

giresun hakkında kısa bilgiler

Giresun´un batı yakasındaki Çıtlakkale mahallesinin adının Deliorman ve Selanik civarından gelerek buraya yerleşmiş olan Türk topluluğu Çıtaklardan geldiği, bölgede konuşulan lehçenin ve kültür unsurlarının Çıtak ve Gagavuz Türklerinin ki ile benzerlik gösterdiği görülür.

Hitit İmparatorluk dönemi tabletlerine dayanan tarihi kaynaklarda, Giresun´un Azzi Bölgesi sınırları içinde kaldığı anlaşılmaktadır. Karadeniz bölgesinde 90´a yakın koloni şehri kuran Miletoslular, Giresun ve Tirebolu şehirlerinin de kurucularıdır. 

Giresun Kalesi hakkında bilgi kısa

giresun kalesi

Giresun Kalesi kenti ikiye bölen yarımadanın ucundaki tepe üzerine inşaa edilmiştir. Kalenin Pontus Kralı I. Pharnakes tarafından yaptırıldığı kabul edilir.

Kalede Milli Mücadele Kahramanı Yarbay Topal Osman Ağa’nın mezarı, mağaralar, kaba taşlarla örülmüş surlar ve taş kabartmalar görülebilecek önemli noktalardır.

Kale günümüzde piknik ve mesire yeri, günübirlik kullanın alanı olarak hizmet vermektedir.

Giresun Adası Hakkında Bilgi

4000 yıllık geçmişiyle; Savaşçı Amazon kadınların üs olarak kullandığı , Herkül’ün Altın Postu aramak için geldiği Giresun Adası, Savaş Tanrısı Ares adına yapılan Tapınak kalıntıları , surlar, tarihi fıçılar, zengin kuş türleri ve doğal güzellikleri ile keyifli bir tekne yolculuğu sonunda sizlere kapılarını açıyor. Defne ağaçlarının kokusu eşliğinde mitolojik bir tur keyfi.

giresun adası hakkında bilgi

Giresun Müzesi (Gogora Kilisesi)

18. yy’dan kalma bir yapıdır. Ortodoks kilise olarak kullanılmış olan müze içerisinde Eski Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait antik eserler, taş kabartmalar, eski tarihlerde kullanılan silah, giysi ve para örnekleri sergilenmektedir. Kilise tavanda bulunan Hz. İsa freski oldukça ilgi çekmektedir.

Giresun Meryem Ana Manastırı

Şebinkarahisar ilçesi, Kayadibi Köyü’nde bulunan manastır Bizans dönemine aittir. Sarp bir kayalığın tam ortasında büyükçe bir oyuğun içine yapılmıştır. Birçok yapı kompleksinin bir arada bulunduğu manastırda yatakhane,dershane, kilise, yemekhane, çeşme ve diğer yapılar bulunmaktadır.2014 yılında Ören Yeri ilan edilmiştir.

giresun meryem ana manastırı

Seyyid Vakkas Türbesi

Kapu Mahallesi’nde bulunan 19. yy.’dan kalma bir türbedir. Fatih Sultan Mehmet zamanında büyük yararlılıklar gösteren ve bir çatışma sırasında şehit düşen Uç Bey’i Seyyid Vakkas’a aittir.

Giresun hakkında bilgi kısaca

Giresun hakkında bilgi kısaca” üzerine 7 düşünce

Bir cevap yazın